Нове покоління сантехніків: знання і майстерність

Найкращими у першому Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування», який відбувся у Києві 1 червня 2017, визнані молоді фахівці з Одеси.

Перше місце у конкурсі посіли випускники Одеського центру професійно-технічної освіти: Андрій Кудрявцев та Володимир Махмудов.
Друге місце вибороли Максим Бобчинець та Тарас Новік, випускники Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту.
Третє місце посіли вихованці Броварського професійного ліцею: Олександр Коверник та Артем Макарчук.

Фіналістів привітали Начальник відділу взаємодії з соціальними партнерами та виробництвом департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України Сергій Коваленко, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич та голова журі, Генеральний директор ТОВ «Геберіт Трейдінг» Олексій Раков. Відеопривітання заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея прозвучало на початку конкурсу.
Склад журі: голова журі Олексій Раков, генеральний директор ТОВ «Геберіт Трейдінг»; Дмитро Вахович, інженер проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні»; Сергій Високос, співвласник компанії «Укрпелетекспорт»; Сергій Хижняк, технічний директор компанії ТОВ «БМУ-77»; Андрій Кириченко, директор компанії «Біоресурс»; Віктор Черниш, головний інженер компанії «Вісмер» і Петро Шпилюр, головний інженер компанії «Сахара».
У конкурсі взяли участь учні та перші випускники шести професійно-технічних навчальних закладів з Броварів, Дніпра, Одеси, Полтави, Сарн та Чернігова, на базі яких у рамках українсько-швейцарського проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» створено сучасні навчально-практичні центри. Цього року ці навчальні заклади випускають перших 136 дипломованих сантехніків нового зразка.
Фінальні змагання відбувались на Міжнародній виставці «Аква-Терм Київ».
Переможці конкурсу отримали дипломи та можливість пройти стажування у лідерів галузі.

Голова Наглядової ради українсько-швейцарського проекту, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей: «Я з великою приємністю вітаю учасників фіналу Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності, майстрів сантехніки, з цією подією! Важливо пам'ятати дві речі. Перше: на працю сучасних сантехніків чекає Україна, чекають наші громадяни. І друге: все це відбувається завдяки співпраці уряду Швейцарії, за кошти якого ми створили в Україні шість центрів і реалізуємо співпрацю з фірмою Геберіт, які теж устаткували навчально-практичні центри по всій Україні. І ми дуже вдячні всім нашим партнерам, що вони допомагають нам розвивати цю галузь, а ми зі сторони уряду такі центри уже створили у всіх областях. Успіхів і дякую за співпрацю!»
Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич:«Для швейцарського уряду – це перший спільний з Україною проект державно-приватного партнерства у сфері професійно-технічної освіти, який фінансується  спільно зі швейцарським бізнесом у співпраці з Міносвіти України. Даний проект – чудова можливість для українських коледжів вийти на новий рівень. Завдяки сучасному обладнанню та зміненим програмам навчальні заклади тепер зможуть готувати конкурентоспроможних фахівців».
Голова журі Конкурсу, Генеральний директор ТОВ «Геберіт Трейдінг» Олексій Раков: «Актуальність українсько-швейцарського проекту обумовлена в першу чергу браком кваліфікованих сантехників, які можуть працювати із сучасним обладнанням і матимуть попит на ринку праці. Переучувати сантехників менш ефективно, ніж одразу готувати висококласних фахівців. У Швейцарії проблем із робітничими професіями немає. Там давно практикують взаємодію приватного і державного сектору при підготовці спеціалістів. Це зрозуміла для європейців модель, коли бізнес допомагає професійному навчанню і натомість отримує кваліфікованих майстрів. Тому швейцарський уряд підтримав українську ініціативу і виділив чималі кошти для відкриття подібних центрів у шести містах України. Відтепер ці новітні центри продемонструють свій перший результат — представлять на конкурс найкращих учнів. Упевнений, що презентовані ними практичні навички, здобуті на сучасному устаткуванні, приємно здивують роботодавців».
Впродовж 2016-2017 років Міністерство освіти і науки України використовує модель навчально-практичного центру для підготовки монтажників санітарно-технічних систем та устаткування,  розроблену українсько-швейцарським проектом, для переоснащення 19 професійно-технічних навчальних закладів з усієї України за кошти державного бюджету.
Виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ Богдан Маслич: «У рамках проекту нам вдалося створити модель навчально-практичного центру, оновити навчальну програму та підготувати навчальні матеріали, які оцінила і взяла на озброєння держава. Це результат, про який можна було мріяти: проект істотно впливає на реформування професійно-технічної освіти в Україні”.
Українсько-швейцарський проект «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC) у партнерстві з компанією Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ (зі штаб-квартирою у Швейцарії) та виконується Ресурсним центром ГУРТ. Проект спрямований на створення сучасної системи підготовки учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії монтажник санітарно-технічних систем та устаткування.
Довідково
Швейцарське бюро співробітництва в Україні
На початку 90-х років Швейцарія визнала незалежність України і з того часу надає допомогу Україні через двосторонні та багатосторонні проекти співробітництва. У 1997 році Швейцарія та Україна уклали двосторонню угоду щодо технічної співпраці, в рамках якої в Києві було відкрито Швейцарське бюро співробітництва для координації та підтримки програм в Україні. З 2015 року Швейцарське бюро співробітництва провадить діяльність від імені трьох державних організацій – Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Відділу безпеки людини (HSD), які входить до складу Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії, та Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), який є частиною Федерального Департаменту Швейцарії з економічних питань, освіти та науки.
Швейцарська програма співробітництва в Україні на 2015 – 2018 рр. спрямована на підтримку чотирьох основних напрямків: сталий економічний розвиток, стале використання енергоресурсів та міський розвиток, врядування та відновлення миру, а також здоров’я. Окрім того, Швейцарська Конфедерація надає гуманітарну допомогу в регіони та цільовим групам, які постраждали від конфлікту на сході України. Річний бюджет Швейцарської програми співробітництва в Україні сягає 25 мільйонів швейцарських франків.
Geberit
Група Geberit є лідером європейського ринку сантехніки з організацією глобального масштабу. З 1874 року підприємство є піонером у своїй галузі й постійно створює нові тенденції завдяки інноваційним системним рішенням.
ТОВ „ГЕБЕРІТ ТРЕЙДІНГ” відкриті у 50 країні світу. Основна частка оборотного капіталу створюється на головних європейських ринках, що мають значний потенціал зростання, в Центральній і Східній Європі, Франції, Великобританії, скандинавських країнах, а також у Північній Америці, Китаї, Індії і Південно-Східної Азії. Компанія має 30 виробничих підприємств в 8 різних країнах. Основні виробничі підприємства знаходяться в Швейцарії, Німеччині та Австрії.
Асортимент продукції Geberit охоплює як сантехнічні, так і трубопровідні системи (системи каналізації будівель і системи постачання). Вироби торгової марки Geberit – це інноваційні, довговічні та екологічно ефективні товари, які пропонують високу функціональність для клієнтів та кінцевих споживачів. У 2013 році компанія Geberit налічувала 25 власних центрів підготовки і навчання в Європі й за океаном, в яких, використовуючи системи й інструменти програмного забезпечення Geberit, щорічно здобувають освіту і підвищують кваліфікацію близько 100 000 сантехніків, інженерів-проектувальників і архітекторів.
У 2016 році оборот групи Geberit склав 2,8 млрд. швейцарських франків. Група налічує близько 12000 співробітників у всьому світу. З 1999 року компанія з головним офісом в Йоні (Швейцарія) котирується на Швейцарській біржі. У 2012 році акції компанії Geberit були включені до індексу SMI (Swiss Market Index).
Ресурсний центр ГУРТ 
Ресурсний центр ГУРТ, виконавець проекту, є провідним національним центром суспільної інформації та експертизи. Розвиваючи громадянське суспільство з 1995 року, ГУРТ відданий розбудові України.
ГУРТ бере активну участь в демократичних суспільних перетвореннях в Україні, забезпечуючи ефективне впровадження проектів, які фінансують міжнародними та українськими донорами.   

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте